Om du är på väg på din resa till Tanzania kanske du landar på Julius Nyerere International Airport i Dar es Saalam och om du sedan ska vidare på en Tanzania safari i de södra delarna av landet kommer du med största säkerhet besöka Nyerere National Park. Nyerere NP som inte bara är Tanzanias största nationalpark utan även Afrikas. Du hittar även en kongressbyggnad, skola, bro och vägar som heter Nyerere. Men vem var Julius Nyerere?
Julius Nyerere

Nyerere var den förste självständige premiärministern i Tanganyika och senare även den första presidenten i det nya landet Tanzania. Han föddes 1922, son till King Burito Nyerere. Burito Nyerere var överhuvud av den etniska gruppen Zanaki ( en av Tanzanias mer än 120 stammar). Julius Nyerere blev den förste tanganyikanen som skickades till ett universitet i England där han utbildades i historia & ekonomi.

Mwalimu – läraren
Nyerere kom 1952 tillbaka till Tanzania för att arbeta som lärare. Det var också det smeknamn han sedermera gick under, Mwalimu – läraren. Men i Tanzania blev han snart engagerad politiskt när han blev medlem i Tanganyika African Association som arbetade för ett självständigt Tanganyika (då en brittisk koloni). Tanganyika African Association blev Tanganyika African National Union (TANU) som verkade för fredlig förändring, social rättvisa & rasharmoni.
Tanganyikas förste premiärminister – och president
När Tanganyika blev självständigt 1961 blev Nyerere landets första premiärminister. Han avgick emellertid snart för att ägna sig åt hans skrivande men när Tanganyika blev republik återvaldes han och blev president för United Republik of Tanzania. Dvs för både Tanganyika & Zanzibar. Han förblev sedan landets president ända fram till 1985.
Ett av hans största eftermälen är den satsning han gjorde för att öka läs & skrivkunnigheten i landet. Dessutom införde han fri skolgång både grundskola & universitet.
Julius Nyerere var gift med Maria Nyerere och tillsammans har de 8 barn. Julius Nyerere gick bort 1999 i England vid en ålder av 77 år.